Lab

A NAGY POTENCIATESZT

A NAGY POTENCIATESZT

Tóth Zsanett Account Director 2021.08.12

Account Director

Több mint 10.000 férfi töltötte ki május második felében a Nagy Potenciatesztet, melyet az Affidea Magyarország második negyedéves kampányának részeként, ügynökségünk hívott életre. A felmérés eredményei képezik az Affidea Férfiegészség Központ éves kommunikációjának alapját.

Kell valami más - a Nagy Potenciateszt születése

Az Affidea Magyarországgal több, mint egy éve dolgozunk együtt, így testközelből követhettük végig, hogyan alakul át a járványügyi helyzetnek köszönhetően a magánegészségügyi szolgáltató felelősségi- és szerepköre, valamint ezzel együtt központi kommunikációjának célja is.

Ügyfelünk nemcsak a képalkotó diagnosztika egyik vezető hazai magánegészségügyi szereplője, de olyan, itthon még fehér hollónak számító terület vezető alakja is, mint a férfi-gyógyászat. Az Affidea Férfiegészség Központban kizárólag férfiak egészségügyi problémáival foglalkoznak integráltan és megoldás központúan, kiemelkedő szaktudás biztosításával.

Tisztán láttuk, hogy ennek a kommunikációs vertikumnak, szolgáltatási területnek erős felütésre lesz szüksége ebben a kampányidőszakban, hogy kitűnjön a piacot jellemző, COVID-fókuszú, az Affidea központi kommunikációjának is masszív részét képező, kommunikációs halmazból.

Az idei kampányterv kidolgozásánál tehát adott volt:

  • egy többségében COVID-téma körül forgó egészségügyi kommunikáció,
  • egy itthon még kuriózumnak számító, kizárólag férfiakkal foglalkozó egészségügyi szolgáltatási központ,
  • sok, itthon még tabunak számító, férfiakat érintő egészségügyi probléma,
  • és az általunk hőn szeretett reklámipar, a pillanatművészet netovábbja, ahol minden ügynökség legfőbb vágya, hogy amit alkot, ne legyen kérész-életű, legyen hozadéka a jövő számára és ha már egészségügy: olyan tartalmat közvetítsen az aktivitásunk, ami segít az embereknek, tereli őket a jó megoldás felé.

Így született meg a Nagy Potenciateszt gondolata, melynek már az ötleteléskor összetett szerepet szántunk:

  • Növelje tovább az Affidea, mint magánegészségügyi szolgáltató ismertségét a területen, mindezt úgy, hogy egy elhanyagolt, tabunak számító probléma mögé áll be, mint szakértő szereplő.
  • Támogassa a férfiakat abban, hogy beszéljenek a problémáról, egyúttal pedig növelje a hajlandóságot arra, hogy szakemberhez forduljanak.
  • Adjon egy átfogó képet a témában, ami alapot biztosít majd a tévhitek eloszlatásához és ami a legfontosabb, mutasson irányt és nyújtson segítséget a hasonló problémával küzdő férfiaknak.

Férfiak magukról, egymásért 

A tesztet online kérdőív formájában indítottuk el, melynek összeállításában a fenti célok, a szakmai- és laikus megközelítés is kiemelt szerepet kapott. Ügynökségen belüli egyetlen női csapattagként sosem felejtem el a szövegírókkal folytatott eszmecseréket arról, vajon lényegre törő és mégis szakmailag helyesen megfogalmazott-e a kérdés, hogy mire alkalmas egy merevedés, vagy mire nem a közösülés alatt.

Az anonim kérdőívet végül nyereményjátékkal fűztük egybe, melyen teljes potencia szűrőcsomagot nyerhettek, akik regisztráltak. A kommunikációt pedig erős PR aktivitással és PPC kampányokkal támogattuk.

Tévhitektől a megoldásokig

A felmérés két hét alatt kiemelkedő eredményt hozott: több mint 10.000 férfi töltötte ki a tesztet és az anonimitásnak köszönhetően a meglehetősen intim kérdéseinkre is választ kaptunk.

A kiértékelés után egyértelművé vált, hogy a férfiak jelentős hányadát érinti a potenciazavar, azaz valamivel több, mint minden ötödik férfit, mégis rendkívül keveset tudnak a problémát kiváltó okokról, a megoldáshoz vezető útról.

Éppen ezért az utókommunikációban kiemelkedő szerepe volt az Affideának, mint szakértői résztvevő. A Férfiegészség Központ orvosigazgatója, a terület nagy szaktekintélyének számító, urológus szakorvos, Dr. Merth Gábor értékelte az eredményeket és cáfolta meg a potenciazavart övező tévhiteket. Többek között az alábbi videós megjelenésben is:

https://24.hu/elet-stilus/2021/07/16/potenciazavar-tunet-fajtai-kezelese-orvos-urulogus-affidea/

A válaszokból kiderült az is, hogy a tévhitek mellett nagyobb problémát jelent a szégyenérzet és emiatt a szakorvosi segítségkérés alacsony százalékos aránya is.

Nézzünk néhány kiemelkedő adatot az utókommunikáció első szakaszában publikált eredményekből:

A férfiak 99,4%-a fontosnak tartja a kielégítő, aktív szexuális életet.

A férfiak 14%-a hetente 4-5, közel egyharmada pedig 3-4 alkalommal él szexuális életet.

A férfiak 18%-a ezzel szemben egyáltalán nem él szexuális életet, ez pedig kiemelkedő arányú az idős korosztály körében: míg a 18-50 év közötti felnőtt férfiaknál csupán 13-15%-os az arány, addig az 51-65 év közötti korcsoportban már 22%-os, 65 év felett pedig 43%-ra emelkedik a mutató.

A férfiak 21%-a potenciaproblémával küzd, de nem fordulnak szakemberhez, a megkérdezettek csupán 11%-a járt már urológusnál.

A férfiak nagyrésze gondolja, hogy a jó szexuális élet a párkapcsolattól, vonzalomtól és a stressztől függ leginkább, kizárva a biológiai tényezőket, melyek élen járnak a potenciazavart kiváltó okok között.

Az utókommunikációs első részében az általános körkép mellett annak arra a szakértői üzenetre, jótanácsra helyeztük a hangsúlyt, hogy a merevedési zavarok, mint egy természetes jelzőrendszer, olyan egyéb neurológiai, szív- és érrendszeri problémákat jelezhetnek előre a férfiaknál, melyek addig tünet nélkül voltak jelen a szervezetben, de hosszú távon komoly, életet veszélyeztető formában jelentkezhetnek. Épp ezért fontos, hogy minden férfi hallgasson a testére és a potenciazavar tartós észlelésekor azonnal jelentkezzen szakorvosi kivizsgálásra.

Minden jó, ha a vége…

A második negyedévben publikált általános teszteredmények mellett, számtalan más érdekes konklúziót vontunk le a felmérésből, melyet az év hátralévő részében kommunikálunk majd a kampány részeként.

Célunk továbbra is, az általános márkaépítés mellett, hogy hosszútávon leszámoljunk a tévhitekkel, azzal a társadalmilag elfogadott nézettel, hogy a potenciazavar „négy fal között” is tabu, és nem beszélhet róla szégyenérzet nélkül a férfi.

Fontos, hogy felismerjük, a merevedési zavarnak összetett, komoly testi-lelki okai vannak, és még fontosabb, hogy ezeken szaktértői segítséggel változtatni lehet.

Következő cikk

[[item.data.title]]

Előző cikk

[[item.data.title]]

Váltanál?