Lab

Elektromágnesek, motorok, miniszámítógépek – tovább is van, mondjuk még?

Elektromágnesek, motorok, miniszámítógépek – tovább is van, mondjuk még?

dr. Buzási Bence Creative Director 2020.03.10

Creative Director

Szeptemberben keresett meg ügyfelünk, a T-Systems Magyarország azzal, hogy szüksége volna egy játékos demóra, amivel a kiberbiztonsággal kapcsolatos termékeit mutathatja be, ennek fontosságára hívhatja fel a figyelmet. Az ötleteléseink során a legjobb analógiát a dominókkal kapcsolatban találtuk. A domino-effekt mechanizmusa nagyon hasonló egy hackertámadáshoz. Amikor egy rendszert hatástalanítanak / meghackelnek, annak következtében sorra kiiktatódnak a kisebb és nagyon egymással összefüggésben lévő rendszerek is. Ennek a logikának a mentén alkottuk meg a dominó-terepasztalt, mely remekül szemlélteti ezt a folyamatot.

Egy síkon a logikai, másik síkon pedig a mechanikai tervezés kezdődött el. Miután felkutattuk a világon leginkább támadható, számítógépekkel vezérelt rendszereket – melyek megtámadása a legsúlyosabb következményekkel jár - és fejben összeállítottuk az asztal „térképét”, a következő utunk a közeli játékboltba, majd a barkácsboltba vezetett. Bevásároltunk, és elindultak a számítások az iroda padlóján, ahol a régen nagyon is népszerű dominós rekordkísérletes műsorokban tanultakra alapozva kimértük a tökéletes távolságot és a megfelelő kanyarodási szöget az üzembiztos működéshez.

Az asztalt olyannak terveztük, hogy bár az első interakció fizikailag történik a dominókkal a felhasználók által, minden további lépést, sorozat ledöntést, melyek a következő tűzfalak feloldását jelképezték, már szoftveresen, egy tablet által vezérelve oldunk meg. Akárcsak egy virtuális játékban, itt is úgy terveztük, hogy miután minden eldőlt az asztalon, magától állon vissza a rend. Ebben bőven voltak kihívások és ötletek. A megvalósítást még inkább izgalmassá tette a timing, de lehetetlen nem létezik sem a mi, sem a Meetlab szótárában, úgyhogy folytattuk. Hogy kinek és hogyan jutott eszébe pont a bőrdíszművesek által használt különösen jó szakítószilárdságú és vékony cérnából kialakítani a dominovisszaállító-mechanikát, már nem tudjuk, a lényeg, hogy végül is a dominók maguktól felállnak :)

A mérnöki pontossággal készült asztal minden egyes elemét milliméterre kimértük, egyedileg gyártottuk le és szereltük össze nyomtatott és esztergált alkatrészekből. Elektromágnesek, motorok, miniszámítógépek, rengeteg rugó és még több elvághatatlan és láthatatlan cérna (a bőrdíszműves!) segítségével végül felépült a mérnöki műremek, ami először Barcelonában debütált nagy sikerrel a 2019-es Smart City Expon a Deutsche Telekom standján, majd Budapesten folytatta pályafutását.

Következő cikk

[[item.data.title]]

Előző cikk

[[item.data.title]]

Váltanál?