Lab

Koronavírus, a digitális transzformátor

Koronavírus, a digitális transzformátor

dr. Buzási Bence Creative Director 2020.03.26

Creative Director

A COVID-19 átalakítja az életünket, a munkánkat. A Progressiveben március 16 óta új munkarendben dolgozunk. A technológia eddig is átszőtte az életünket, a ránk jellemző agilitást, gyors reakcióidőket és az időben és térben független minőségi munkavégzést korábban is digitális rendszereink tették lehetővé. Saját fejlesztésű szoftvereink, a vállalatirányítási és erőforrás kezelő rendszerünk (Progressor) és a produkciókat támogató diszpó eszközünk (OEL) a kezdetektől fogva felhő alapon működnek. A munkát ezeken és Teamsen, Slacken, Adobe Cloudon, Sketchen, Frame.io-n végeztük eddig is. A változás, hogy mostantól otthonról dolgozunk, ennek ellenére a múlt héten még nagynak látszott. A rendszermérnökeinknek egy nap alatt kellett az irodai fileservereket átköltöztetni a BIX-be, nekünk pedig kb. ugyanennyi idő állt rendelkezésünkre, hogy az új munka és meetingrendet kialakítsuk.

Tulajdonképpen meg is lepett, hogy a dolgok fizikai része milyen gyorsan és zökkenőmentesen zajlott. Azóta eltelt 10 nap és volt már tender prezink, kampány indulásunk, kreatív ötletelésünk, előkészítő vezetői mélyinterjú sorozatunk, sőt, még menetrend szerinti Progressor patch-ünk is.

A fizikai változásokon túl ez a 10 nap nagyon sok tanulsággal szolgált a csapatról, a működésről, a kommunikációról és az ezekkel összefüggő kihívásokról is. Az ezekkel kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg a postban.

1. Használd ki az eszközökben rejlő lehetőségeket 
A Teams/Slack/Adobe Cloud/Sketch/Frame.io tök jó funkciókkal rendelkezik, amiket eddig talán nem, vagy alig használtál. Ha kicsit beleásod magad a funkciókba, rájössz, hogy egy csomó hasznos és produktivitást növelő funkcióval bírnak, amit békeidőben is hasznosnak fogsz majd találni. Ilyen például a megosztott rajztábla, a közös jegyzet lehetőség, vagy a megosztott képernyőre tömörülő kurzorok, amikkel mutogatni tudsz a megbeszéléseken. Ha eddig nem használtad a megosztott Office fileok közös szerkesztési lehetőségét, ezután biztosan fogod. 

2. A rendszeresség a kulcs 
A rendszeres, tervezhető megbeszélések ritmust adnak az otthoni munkának. Fontos a megbeszélések előtti agenda, az időkeretek pontos betartása. Mi a teljes csapatot érintő fontos kérdéseket minden héten "élőben" megbeszéljük, a projektek kapcsán pedig napi villám státuszokat tartanak a csapatok.

3. Priorizálj 
Mivel egymástól fizikailag távol ülünk, fontos, hogy mindenki a közös terv, a közös priók szerint haladjon és elkerüljük a káoszt és egymásra várást. A PM-ek a Progressorban minden projektet vezetnek és prióznak. A beosztások, feladatok így tiszták, sőt nem csak azt látja mindenki, hogy neki min kell dolgoznia, hanem látja a többi csapattag feladatait is, mintha egymás mellett ülnének.

4. Emberi kapcsolatok 
Home officeban az élet nem mindig könnyű. Van, akinek azért, mert egész nap ugrál a fején a gyerek miközben Skypeon énekórát tartanak, van, akinek azért, mert tökegyedül ül valamelyik screenje előtt egész nap. Szervezzetek közös programokat, támogassátok egymást ahogy lehet!

A koronavírus a világot a feje tetejére állította, kulcsfontosságú, hogy alkalmazkodjunk az új állapothoz. Aki gyorsan alkalmazkodik, erős marad. A Progressive ebben hisz és ebben áll rendelkezésedre.

#maradjotthon

Bence

Következő cikk

[[item.data.title]]

Előző cikk

[[item.data.title]]

Váltanál?