Lab

Simogattál már falat?

Simogattál már falat?

dr. Buzási Bence Creative Director 2020.03.04

Creative Director

Elkészült innovációs laborunk első terméke!

Évek óta sok rendezvényes projektben merül fel az igény valamilyen interaktív megoldásra. Anno ilyenkor microsite-ot vagy iPad appot készítettünk, kicsivel később VR játékokat vagy akár komplex VR platformot fejlesztettünk. De a 21”-es touch kiosk már unalmas, a VR pedig sokszor csak az egyén számára izgalmas és a hagyományos AR-t is maximum pár ember látja egyszerre. Plusz az utóbbi kettőhöz valamilyen eszközt kell igénybe vennie a látogatónak, ami mára a dolog vonzerejéhez képest már esetenként túl magas belépési küszöböt jelent.

Nagyjából 1 éve kezdtünk el kísérletezni olyan eszközökkel, amikkel tovább léphetünk és lehetővé teszik izgalmas interaktív felületek létrehozását úgy, hogy ne kelljen hozzá extra eszközt kézbe venni, és tömegek számára is látványos, élvezetes legyen.

Felkutattuk a világon elérhető legújabb megoldásokat, és fejlesztői csapatunkkal karöltve kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbbeket. Nem sokkal később pedig már meg is érkeztek a kedvenc új játékszereink. Alig pár hét fejlesztés és tesztelés után sikerült összehangolnunk mindent mindennel és megszületett az a vetített AR rendszer, amivel gyakorlatilag bármekkora méretű és anyagú felületet azzá alakítunk, amivé csak akarunk. Ráadásul úgy, hogy multi-touch legyen. Ez azt jelenti, hogy bármit, amire lehet vetíteni (fém, fa, üveg, papír, műanyag, pára …) azt szinte percek alatt tudjuk mappingelni és ugyanennyi idő alatt képesek vagyunk érintés érzékennyé tenni! A telepítés tehát gyerekjáték, ha előtte a tartalmat jól csináljuk meg.

Nem sokkal később az első konkrét megrendelésünk is megérkezett. Bár találkoztunk bőven kihívásokkal a megvalósítás során, az első szoftverünk mégis időben elkészült. Boldogan simogattuk az irodában a falat, örültünk annak, hogy reagál ránk, meg, hogy igazából talán nem is volt ez olyan nehéz.

Élőben először Vegasban, a CES kiállításon debütált a megoldás, hol máshol, mint a világ legnagyobb fogyasztói technológiai innovációkat bemutató rendezvényén :)

A kiállításon járva megállapítottuk, hogy a termék világszinten is megállja a helyét, így nem is elégedtünk meg ennyivel.

A Torterrel közösen megjelentünk Düsseldorfban is, a világ legnagyobb kereskedelmi szakvásárán a Euroshop Tradefairen, hogy ismét felmérjük, mennyire van helyünk a piacon. Itt már szintet léptünk, és egy sokkal összetettebb, izgalmasabb játékkal jelentkeztünk. A demó különlegessége volt még, hogy az élmény növelése érdekében nem egy egyszerű, festett falra terveztük meg a játékot, hanem szőnyeggel és különböző szőrmékkel borított felületre, ezzel is jelezve, hogy igazából tényleg képesek vagyunk bármilyen felületet érintésérzékennyé tenni.

Számos pozitív tapasztalattal tértünk haza, és már gőzerővel fejlesztjük a következő programunkat, tovább növelve a funkciókat és a kihívást.

Következő cikk

[[item.data.title]]

Előző cikk

[[item.data.title]]

Váltanál?