Lab

Munkavállaló vagy munkatárs? Az egyéni mentális jól-lét szerepe a sikeres csapatmunkában

Munkavállaló vagy munkatárs? Az egyéni mentális jól-lét szerepe a sikeres csapatmunkában

Tóth Zsanett Account Director 2022.03.09

Account Director

A Progressive a cég indulása óta, azaz több mint két évtizede, kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az egyéneket, ezen keresztül pedig a sikeres csapatmunkát, működést támogató vállalati kultúrát biztosítson a csapatnak. Ez idő alatt folyamatosan, tudatos és intuitív elemekkel gazdagította és tette hatékonnyá a működést, a belső kommunikációt, ezzel egyidőben vonzóvá a céget a munkakeresők számára.

A rugalmasságnak és folyamatos fejlődésnek, éberségnek köszönhetően, a ma végbemenő gyors változások a munkaerőpiacon már nem érik a menedzsmentet felkészületlenül: az új generációs elvárásokra gyors és hatékony válaszok, megoldások születnek.

Persze nem elég valakit szimplán felvenni, „behelyezni” egy céges kultúrába, aztán hagyni „bóklászni” a rendszerben. Az újonnan érkező, szabadszellemű, egyéni entitásként működő, friss és motivált munkaerőt a felvételük után le is kell kötni, integrálni kell őket a csapatba és meg kell tanítani őket együtt és jól működni. Olyan környezetet kell biztosítani, ahol érzik, hogy számít a véleményük, ahol felismerik és támogatják az egyéni ambíciókat. Nem beszélve az irodai légkörről, amiben fontos, hogy jól érezzük magunkat: legyen szó az irodai székünkről, vagy a csapat kémiáról.

Ebben a folyamatban, illetve ezeknek a feltételeknek a mindennapos biztosításában az egyéni jólétért felelős vállalati programok, a vezetői hozzáállás és kommunikáció is kiemelt szerepet játszanak.

 

Folyamatos motiváció és világos kommunikáció

 A közös alkotás mindig ingoványos talaj, a folyamat ritkán lesz sikeres magától, sőt az újonnan érkező kollegák egy részénél még ijesztőnek is hathat. Nincs egyéni irányítás, oda kell figyelni a csapattársakra, megoszlik a felelősség, el kell hagyni a saját rendszerünk, ütemezésünk biztonságát.

A kreatív ügynökségek esetében nélkülözhetetlen, hogy a mindennapok kihívásaival szemben egy olyan stabil csapat álljon, amely képes együtt, hatékonyan dolgozni, mindemellett pedig folyamatosan megújulni, áttörőt alkotni. Ehhez fontos, hogy a csapatkohézió létrejöttét, erősítését külön is támogassuk.

A szerepek tisztázását, a folyamatos motiválást és oda-vissza kommunikációt a Progressive-nél egyénenkénti értékelési rendszerrel és belső coach programmal erősítjük.

Az értékelés során, a csapattársak minden negyedévben anonim kérdőívben adnak visszajelzést egymásról, emberi és szakmai oldalról egyaránt. Az értékelés célja, hogy mindenki világos és egyértelmű visszacsatolást kapjon a munkájáról, fejlődési üteméről, karrierútjáról.

Az értékelési rendszer mellett, tavaly ősztől coach is segíti a munkahelyi kohézió erősítését, az integráció meggyorsítását. A kollegák élethelyzetének, egyéni motivációjának, gondolkodásának megismerése kiemelt jelentőséggel bír. A vezetőség a személyes igények, illetve az esetleges működést érintő kérdések, anomáliák felismerésével, képes hatékonyabban támogatni a vállalati célok elérését.

A coach program nemcsak az elmúlt időszak személyes hatásaira adott válasz, hanem annak a kiemelten fontos tényezőnek a felismerése, hogy a boldog és elégedett munkatársak képezik a hatékony munka alapját.

 

Legyünk jók kontra legyünk jobbak

 Minden cég alapvető célja, hogy szakmailag képzett, rátermett embereket gyűjtsön a csapatába. A Progressive emellett elkötelezett az egyéni fejlődési lehetőség és az ehhez szükséges leghatékonyabb módszerek biztosítása, folyamatos fejlesztése mellett. A lényeg, hogy ne csak jók legyünk, hanem akarjunk jobbak lenni és ehhez megkapjuk a szükséges támogatást is.

Így született meg a tavalyi évben a Progressive havi tuti, a kollektív tudásmegosztás platformja, ahol havi egyszer a teljes csapatunk jelen van és az elmúlt időszak legnagyobb projektjét, tenderét és rendezvényét mutatjuk be egymásnak, megismerve a célokat, kihívásokat, buktatókat. Analógiákat álltunk fel: mi működött jól, mi rosszul. A párhuzamos gondolkodás az adott projekten dolgozó csapattagok és a többi munkatárs között pedig sok esetben már aznap elindít bennünket a következő projekt hatékonyabb megvalósításának irányába.

A folyamatos fejlődés egyik alappillére lett mára, a tudásmegosztás másik felülete, a Progressive Pro oktatási platform, mely a társdivíziók közötti szakmai átmenetet és az onboarding folyamatot tette rugalmasabbá, gördülékenyebbé az elmúlt évben online videós tartalmakkal.

 

Tekintélyelv helyett jó példa

Mindannyian ódákat tudnánk zengeni a rossz főnökökről, milyen, amikor rosszul működnek, azaz egy pillantásukból látjuk reggel, hogy hogyan telik majd a mi napunk is.

A Progressive esetében, a megszokott tekintélyelvű irányítás helyett a kollegákra nem munkavállalóként tekintenek a vezetők, hanem munkatársként működnek velük együtt. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

Nem fentről irányítják a munkafolyamatokat, hanem a csapat részeként dolgoznak velünk együtt, így naprakészek a működést érintő kérdésekben, pontosan látják a fejlődési irányokat, és közvetlenül megtapasztalják a pozitív és negatív hatásokat is.

 

Köszi! Adok egy Ikrát!

A stabil és jól működő munkafolyamatokhoz folyamatosan rátermett útitársakat keresünk, akikkel jó végig járni egy-egy kérdést, kihívást, projektet. Ahogy egy utazásnál, itt is olyan embereket szeretnénk magunk mellett tudni, akikkel jól érezzük magunkat, tudnak újat mutatni, akiktől tanulhatunk, sőt együtt fejlődhetünk, fedezhetünk fel új területeket.

Fontosnak tartjuk, hogy új társaink jól illeszkedjenek a csapatba, meglegyen a kémia, hiszen az egyik legfontosabb tényező egy munkahelyen az irodai légkör, itt töltjük el életünk egy jelentős részét.

A Progressive éppen ezért nem csak az iroda, mint tér kialakításában törekszik az inspiratív környezet biztosítására, de belső motivációs rendszerrel, közös rendezvényekkel is erősíti a csapatösszetartást.

8 éve már, hogy a „Köszönöm” szót vállalati motivációs rendszerré alakítottuk, ahol a kollegák egymás iránti megbecsülésüket, köszönetüket, az apró szívességeket egy-egy Ikra formájában tudják meghálálni egymásnak. A Lazac névre hallgató programunk keretében, minden munkatárs havonta 3 Ikrát adhat annak a kollegájának, akinek meg szeretne köszönni valamit.

És hogy mire jó az Ikra? Egy közös online katalógusból kiválaszthatod, mire szeretnéd beváltani. Lehet ez céges autóhasználat, saját terasz-parti, közös sörözés a csapattal vagy kihelyezett meeting a Duna-parton.

A Lazacon kívül havonta belsős rendezvényeket, zöld programokat, szórakoztató aktivitásokat vagy épp jótékonysági akciót szervezünk, és ha tehetjük, ezeken nem feledkezünk meg a járványhelyzet miatt távolmaradó kollegáinkról sem. Évente több alkalommal nagy csapaépítőt szervezünk, ahol játékos formában segítjük a kapcsolatok elmélyülését.

 

Mindenki egyért, egy mindenkiért

Ma már kutatások bizonyítják, hogy a munkahelyi projektek sikerességének 75%-a múlik azon, hogy az egyén mennyire érzi jól magát a pozíciójában, milyen a vállalati kultúra, optimista-e a légkör, és képes-e a csapat arra, hogy a stresszt ne negatív tényezőként, hanem motivációs erőként, kihívásként kezelje. Mi ebben hiszünk több mint 20 éve, ez motivál minket minden egyes program, aktivitás elindításakor.

A Progressive vállalati programjainak legfontosabb célja pedig mindenekelőtt a csapatbizalom erősítése, az egymásra támaszkodás lehetőségének érzése és a közös elköteleződés kitűzése amellett, hogy együtt többre vagyunk képesek, mint önmagunkban.

Következő cikk

[[item.data.title]]

Előző cikk

[[item.data.title]]

Váltanál?